/Get Inspired/Spaces

A Junction Home Embraces the Poetry of Wood

Studio Junction’s latest West-End makeover exhibits the charm of a Japanese cabin in the woods

By Matthew Hague
Photography by Arash Moallemi

In Toronto’s tricky urban conditions, Studio Junction deftly makes magic, preserving a sense of architectural integrity while leaving its signature on infill houses and classic brick piles.

Founding architects Peter Tan and Christine Ho Ping Kong are known for their warm, modern and subtly surprising spaces, often with a Japanese influence, and always articulated with perfect millwork. They operate their own workshop in the city, handmaking cabinetry and furniture for their most detail-rich projects.

One such project is a recent redo on a quiet Junction street. Two busy professionals – an English professor and a financier – wanted to update and expand the century-old bay-and-gable where they had lived for 12 cramped years by creating a comfortable place of contemplation and respite from their travel-filled lives. Tan and Ho Ping Kong preserved the place’s history, added on at the back and breathed new life throughout.

A cedar tongue-and-groove ceiling, lit by recessed LEDs and Velux skylights, greets guests on the second storey. Flooring by Brampton Hardwood.

From the street – apart from the razor straight ipe-wood slats on the porch – the place looks as quaint as when it was built. Seen from inside, the revisions appear gradually, creating a sense of revelation: a formal front hall layout gives way to a dining room, kitchen and living room that flow together as one, even though they are on multiple levels.

Diamond-shaped zinc tiles and a receding roofline lower the addition’s profile.

To connect the back garden to the main level (originally built a metre above grade), the kitchen cascades down into the family room with long, wide steps that double as art displays and extra seating for guests. (With Studio Junction, no opportunity is wasted: the bottom riser of the stairs is punched with milky-white clerestory windows that bring light into a basement bathroom.) Beyond the living room, massive sliding doors, a single step down to a new deck, and then a final set of bench-wide steps lead into the Zen-like garden.

Studio Junction Home Reno
In the white oak kitchen, uppers conceal the hood vent, while below, open walnut and brass shelving illuminates the soapstone island. Bar stools by Coolican & Co.

Throughout, the use of wood is poetic. The kitchen, for example, is detailed with a delicate suspended storage system, which ingeniously conceals the range hood within a bank of slat-covered cabinets, and stores pots and pans on a thin plane of walnut dangling by spindly brass posts. “It’s taken us years to develop the language of the wood,” says Studio Junction’s Ho Ping Kong. “It’s very important to us.”

Studio Junction Home Reno
Impeccable details abound in Studio Junction’s custom millwork and furniture, like this walnut and brass Shaker-style coat rack.

The language is particularly lyrical in the refreshingly contemporary upper level. Up a slat-sided set of white oak stairs, a vaulted common room opens up, resembling a Japanese cabin in the woods, replete with a wood-burning stove and a cedar-lined ceiling. A place for reading or quiet coffees, it’s the pre-unwinding area for the two ultra-restful bedrooms nearby.

Studio Junction Home Reno
The square, vaulted ceiling and frosted shoji-like doors in the bedroom provide cool contrast to the woodsy sitting room next door. Pillow and blanket from Mjölk.

The guest bedroom, on one side, has a Douglas fir window bench for whiling away the hours; above, accessed via a secret set of stairs, is a secluded reading nook in the former attic. The master bedroom, on the other side of the storey, is both calming and dramatic. It’s crowned in an angular folding ceiling that’s illuminated with LEDs to create a celestial glow, and lined with a wall of shoji-like screens that conceal a marble-swathed ensuite, a walk-in closet and a dressing area to get ready for – or recover from – the day.

The master bedroom is set within the new back addition, a prismatic volume clad in a weave of zinc. “Pressed zinc was very common for a long time,” says Tan, noting the popularity of old-fashioned pressed-metal ceilings. “We’re bringing it back here in a new way.”

Originally published in our Spring 2018 issue as As Wood as It Gets.


Categories: Spaces
Latest Tweets Follow Us
  • Designlines Magazine9 hours ago
    After discovering black mold in their east-end bungalow, Thomas Bollmann and his wife found themselves with the opp… https://t.co/j1zbdhkam0
  • Designlines Magazine13 hours ago
    The smallest @torontolibrary branch is getting a major upgrade ⬆️ https://t.co/jCb6rnEx2E
  • Designlines Magazine1 day ago
    Fresh and well-balanced 🍃 https://t.co/PbcRjuU9az
  • Designlines Magazine2 days ago
    🔊 Deadline Alert! @RGD’s DesignThinkers Conference is fast approaching, and online registration closes Oct 18 11:59… https://t.co/D7jccHJ407
  • Designlines Magazine2 days ago
    Janet Rosenberg & Studio designs a healing garden for the Princess Margaret Cancer Centre 🌿 https://t.co/mzuMaVX74o