/Get Inspired/Spaces

Geometry Rules in this Little Italy Update

Contemporary forms and deliberate lines take a detached home in Little Italy to new heights

By Jeremy Freed
Photography by Naomi Finlay and Scott Norsworthy

Adapting the stalwart, brick-clad forms of the past into fresh living spaces is the hallmark of renovating a home in Toronto. While this frequently results in variations of the “put a cube on it” solution, there’s far more fun to be had in creating a modern space from a traditional one. At this Little Italy home for a growing family with two young children, geometric shapes and whimsical contemporary design blend to create a warm, welcoming abode that’s anything but square.

Though stream-lined, the front of the house remains in tune with its neighbours. Landscaping here by AKA Grow Inc.

“The starting point for the project was the ad hoc feel of the neighbourhood,” designer Stanislav Jurkovic says of the pitched Victorian roofs and 1960s modern rectangles that characterize the tree-lined street. Principal at OO Design Co., Jurkovic cleverly blended the three-storey home into its backdrop by incorporating the original brickwork while playing up its building-block geometry. A triangle atop a rectangle, perched on a square outlined in contrasting white tracery, hints at the interplay of shapes within.

Western sunshine floods the kitchen. Black slate counters from Ciot; Neue flooring from Nadurra; island by Son of a Woodcutter; tiled hood by Bertazzoni.

An airy kitchen, dining area and living room, flooded with light from a glass rear wall, are the centre of activity. The space is defined by a trio of “pods,” which conceal kitchen storage, a powder room and an entertainment centre. Jurkovic left room above these blocks for natural light and air to flow, a theme that continues throughout the home. “If we built everything up to the top it would deaden the space,” he says. “It’s a similar idea with Japanese gardens…each element will move you to the next.”

White oak-clad volumes by Eurostyle 50 part the front hallway from the kitchen and conceal a pantry, washroom and tons of kids’ stuff.

Jurkovic stayed mostly within the old footprint, though a new rectangular form at the back of the house makes way for a larger living room and a master ensuite upstairs. Rectangular light wells and square skylights filter sun through every space, while vertical slats break up the interior and provide privacy on outer walls. “I like a bit of quirk in my projects,” says Jurkovic, who saw each surprise in the building process as an opportunity to work with the space, rather than try to force his (or his clients’) will against it.

On the second floor, the eastern brick wall in the master bedroom signals where the original footprint ends and the addition beyond begins.

“All the geometric plays are about the facts of this house,” he says. “How can I marry the rigour of new design elements with what’s already here?” This, essentially, is the question facing anyone looking to turn an old house into a new one. This answer suggests that brick structures and modern glass cubes can exist harmoniously together. All you need is an eye for geometry and a flair for the unexpected.


Categories: Spaces
Latest Tweets Follow Us
  • Designlines Magazine8 hours ago
    A subway extension isn't the only exciting thing coming to Vaughan. https://t.co/5BbQ51Bm5S
  • Designlines Magazine10 hours ago
    Deal alert! 🚨 Use code BLACKFRIDAY to save 30% off issues of Designlines. Don't sleep: this offer ends on Monday, N… https://t.co/fuiMNpRl93
  • Designlines Magazine16 hours ago
    Cross off some names on your holiday shopping list this weekend! The One of a Kind show continues until Dec 3. https://t.co/ZcFIQgT6o9
  • Designlines Magazine1 day ago
    Your 80s design flashback is real. https://t.co/VdOaRp7NZb
  • Designlines Magazine2 days ago
    There's no better place to get your holiday shopping done than at One of a Kind. The show opens tomorrow and runs u… https://t.co/Kqsu0jeWKT