/Get Inspired/Spaces

Audax Arranges a Block Buster Living Room

The architecture firm carves out a relaxed family room by inserting a grid of warm wood and black metal into a concrete-heavy space

By Eric Mutrie
Photography by Shai Gil

A concrete wall marks the junction between heritage property and contemporary addition in this house near Spadina and St. Clair. Responding to the homeowners’ desire for a raw, gallery-style space, Audax left the material in its natural state but added homey accents. In the family room, favourite artifacts are displayed on a wall-spanning custom storage unit created by Commute Design. A slit of a window intersects to introduce southern light without sacrificing privacy. Black metal panelling behind some of the shelves helps visually balance the dark mass of the television, while walnut trim coordinates with the nearby dining table. The dynamic light fixture is also by Commute.

dl-0117-lookbook-project-audax-3

Baseboards and custom air diffusers in black metal echo the finish of the suspended Fireorb fireplace, which, along with a high-piled rug from Y&Co and Montauk chaise, warms up the space.

dl-0117-lookbook-project-audax-1

Heated concrete transitions to walnut and oak at the edge of the room to delineate the lounge.


Categories: Spaces
Latest Tweets Follow Us